Van maandag 9 september tot en met dinsdag 8 oktober 2013 ligt de kennisgevingsnota over het milieueffectenrapport van het Sigmaproject Vallei van de Grote Nete ter inzage voor het publiek. Dat document schetst de context van het milieueffectenrapport en beschrijft welke effecten op mens en milieu onderzocht zullen worden. Iedereen kan tijdens de inspraakperiode voorstellen formuleren voor de onderzoeksaanpak.
Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) leggen langs de Grote Nete tussen Nijlen en Geel gecontroleerde waterbuffergebieden aan om de regio te beschermen tegen wateroverlast. Tegelijk herstellen ze met gerichte ingrepen de natte natuur. Ook werd een visie ontwikkeld over de uitbouw van de recreatieve verbindingen in de vallei. Op basis van voorbereidende studies en intens overleg met de lokale betrokkenen werd in een gebied van ruim 1300 hectare gezocht naar de meest geschikte locaties om die doelstellingen van waterveiligheid, natuur en recreatie te realiseren.
Het inrichtingsplan, dat vorig jaar werd voorgesteld op de infomarkten, werd de afgelopen maanden nog verfijnd. In een volgende stap – het milieueffectenrapport (MER) – onderzoekt men welke gevolgen het project heeft voor mens en milieu, en hoe die impact kan verminderen. Het MER is een noodzakelijk rapport om in een volgende fase de nodige bestemmingswijzigingen mogelijk te maken. Daarna kan men de vergunningen voor de werken aanvragen.
Kennisgevingsnota
De kennisgevingsnota is de eerste stap in de MER-procedure. Die nota is zowat het draaiboek van het MER. Ze schetst het doel en de juridische context van het onderzoek en beschrijft welke effecten op de mens de onafhankelijke MER-deskundigen zullen onderzoeken. Omwonenden kunnen dertig dagen lang de kennisgevingsnota raadplegen en opmerkingen indienen. Zo krijgt het publiek inspraak in de manier waarop het milieueffectenonderzoek gevoerd wordt. Vragen die in de omgeving leven, worden zo mee onderzocht in het MER.
Het Sigmaplan in de Vallei van de Grote Nete tussen Nijlen en Geel
In het kader van het Sigmaplan legt W&Z in heel Vlaanderen gebieden aan waar de rivier gecontroleerd kan overstromen. Door op strategisch gekozen plaatsen de rivier meer ruimte te geven vermindert de kans op ongewenste overstromingen elders. Die ruimte voor de rivier wordt steeds belangrijker door de zeespiegelstijging en omdat in de toekomst meer hevige regenbuien zullen voorkomen.
In de Vallei van de Grote Nete, op het grondgebied van Nijlen, Herenthout, Heist-op-den-Berg, Hulshout, Herselt, Westerlo, Laakdal en Geel, worden in drie deelprojecten inrichtingswerken uitgevoerd. In de gebieden Tussen Hellebrug en Herenbossen en Zammelsbroek ligt de focus op het herstel van de natuurlijke rivier. Op welgekozen plaatsen wordt de rivierdijk lokaal verlaagd, zodat de winterbedding regelmatig onder water loopt en waardevolle riviernatuur ontstaat. In het deelproject Ter Borght - de Merode worden langs de rivier gecontroleerde waterbuffergebieden aangelegd om wateroverlast in de regio te temperen.
Praktische info
De kennisgevingsnota ligt van maandag 9 september tot en met dinsdag 8 oktober 2013 ter inzage bij de gemeentebesturen van Nijlen, Herenthout, Heist-op-den-Berg, Hulshout, Herselt, Westerlo, Laakdal en Geel. Ook bij W&Z kunt u het document inkijken. De nota is tevens digitaal te raadplegen via www.mervlaanderen.be. De reacties worden gebundeld en aan de dienst Mer van de Vlaamse overheid bezorgd. Op basis van al die opmerkingen en adviezen wordt het MER opgemaakt.
Via www.sigmaplan.be/vallei-van-de-grote-nete kunt u de voortgang van het project volgen. U vindt er ook nieuwsbrieven met specifieke informatie over het Sigmaproject Vallei van de Grote Nete.